فدرال رزرو آمریکا و بانک مرکزی اروپا در آستانه سوپرایز بازارها
21 آذر 1400 1400-09-21 12:29فدرال رزرو آمریکا و بانک مرکزی اروپا در آستانه سوپرایز بازارها
فدرال رزرو آمریکا و بانک مرکزی اروپا در آستانه سوپرایز بازارها
با توجه به موضع گیری های جسورانه اخیر سیاستگذاران پولی فدرال رزرو، احتمال اینکه در شرایط کنونی شاهد کاهش دو برابری برنامه سقف بازخرید اوراق قرضه باشیم بالا رفته است. فدرال رزرو در ماه نوامبر به دلیل نتایج مثبت رشد اقتصادی در آمریکا، بهبود قابل توجه بازار کار و از همه مهمتر بدلیل فشارهای تورمی در اقتصاد ایالات متحده، تصمیم بر کاهش بسته حمایت های مالی را دولتی در این کشور گرفت بصورتی که فدرال رزرو اعلام کرد که سقف بازخرید اوراق قرضه خود را 15 میلیارد دلار در ماه کاهش میدهد (10 میلیارد دلار در اوراق بهادار و 5 میلیارد دلار در اوراق بهادار با پشتوانه وام مسکن).
پس از آن، جرومی پاول، رییس فدرال رزرو، در گزارش روند عملکرد این نهاد به کنگره آمریکا در مقابل نمایندگان کنگره گفت که انتظار دارد در جلسه دسامبر (که روز چهارشنبه این هفته برگزار میشود) در مورد تسریع روند کاهش سقف بازخرید اوراق قرضه آمریکا بحثهایی صورت پذیرد و افزود که آنها می توانند این بسته حمایت مالی را حتی چند ماه زودتر موعد قبلی به پایان برسانند. با توجه به این مسایل، بازار اکنون انتظار دارد که فدرال رزرو سرعت کاهش سقف بازخرید اوراق قرضه خود را دو برابر کند و به 30 میلیارد دلار در ماه برسد. همچنین انتظار میرود که این نهاد نرخ بهره را در پایان جلسه این هفته بدون تغییر باقی خواهد گذاشت. با این وجود، تسریع کاهش سقف بازخرید اوراق قرضه را میتوان بعنوان اولین گام به سوی افزایش نرخ بهره در آینده ای نه چندان دور دانست، به این معنی که شانس یک یا دو بار افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در سال 2022 افزایش یافته است.
از سوی دیگر، بانک مرکزی اروپا همچنان بر مواضع بسیار محتاطانه خود تاکید دارد و کریستین لاگارد، رئیس این بانک، خاطرنشان کرد که افزایش نرخ بهره در سال 2022 بسیار بعید است و هشدار داد که بانک مرکزی نباید در اتخاذ سیاستهای انقباضی زودهنگام عجله کند. در روز پنجشنبه گذشته، فعالین و سرمایه گذاران بازار از گزارشهایی مبنی بر احتمال تصمیم اعضای شورای سیاستگذاری بانک مرکزی اروپا برای افزایش محدود و موقت سقف بازخرید اوراق قرضه اروپا در جلسه دسامبر (که روز پنجشنبه این هفته برگزار میشود) شگفتزده شدند.
شایان ذکر است که این تحولات در حالی صورت میگیرد که نرخ تورم در اتحادیه اروپا و ایالات متحده به بالاترین حد چند دهه اخیر خود رسیده است. روز جمعه، تورم نقطه به نقطه سالانه آلمان در ماه نوامبر اعلام شد که به 6 درصد رسید، در حالی که شاخص تورم ایالات متحده در زمان مشابه با 0.6 درصد رشد به 6.8 درصد رسید.
این اولین باری نیست که بازار شاهد عدم تعادل در تصمیمات بانک مرکزی اروپا و فدرال رزرو است. اما این واقعیت که سیاستهای بانک مرکزی اروپا و فدرال رزرو در خلاف جهت همدیگر قرار گرفته اند، احتمالاً سر و صدای زیادی در بازار ایجاد کرده، باعث رشد ارزش دلار و طبیعتا افت بیشتر ارزش برابری یورو در بازار خواهد شد.
گونه جدید ویروس کرونا (Omicron) و رشد اقتصادی:
در مورد نوع جدید ویروس کرونا (Omicron) و عواقب احتمالی گسترش آن فعلا اطلاعات دقیقی در دست نیست. این سویه جدید به طور قابل توجهی مسری تر از گونه های قبلی است و مطالعات اولیه نشان میدهد که ممکن است علائم خفیفتری ایجاد کند ولی کشندهتر باشد. با این حال و با ادامه گسترش موارد ابتلا به این گونه جدید، دولتهای اروپایی اقدام به اتخاذ اقدامات محدودکننده شدیدتری مخصوصا برای شهروندانی که هنوز واکسن نزده اند کردهاند.
تحولات پیرامون سویه جدید ویروس کرونا می تواند باور سرمایه گذاران به ادامه رشد اقتصادی در آینده را تقویت و یا از بین ببرد. ترس از اینکه اقدامات محدودکننده سختگیرانه تر میتواند رشد اقتصادی را با کندی روبرو کند، بر روحیه بازار تأثیر گذاشته است. چند هفته طول می کشد تا اطلاعات کاملتری در مورد این نوع جدید ویروس بدست آید و تصویر واضح تری از تاثیر آن بر رشد اقتصاد جهانی داشته باشیم. با این وجود، در صورتیکه نتایج آزمایشات جدید بر روی گونه امیکرون نشان دهد که واکسنهای کنونی میتوانند در مهار این ویروس موثر باشند، شرایط روانی بازار بسیار تعدیل خواهد شد.