هفته پیش رو، هفته ای پرنوسان و پرخبر برای یورو و دلار آمریکا
1 آبان 1400 1400-08-01 12:03هفته پیش رو، هفته ای پرنوسان و پرخبر برای یورو و دلار آمریکا
هفته پیش رو، هفته ای پرنوسان و پرخبر برای یورو و دلار آمریکا
نرخ بهره اوراق قرضه، نرخ تورم و بانک های مرکزی در اروپا و آمریکا:
در هفته گذشته، سنتیمنت بازار و همچنین نوسانات نرخ بهره اوراق قرضه در آمریکا و اروپا نقش تعیین کننده ای در نوسانات یورو و دلار آمریکا بازی کردند. از سوی دیگر، ارزش سهام اکثر شرکتها به علت کسب سودهای دوره ای بسیار قابل قبول، افزایش یافت و بازار وال استریت به رکورهای جدیدی دست پیدا کرد.
از طرفی دیگر، نگرانی ها بابت ماندگاری بلند مدت نرخ تورم، نرخ بهره اوراق 10 ساله خزانه داری آمریکا را به 1.70 درصد رساند که بالاترین سطح از اواسط ماه می محسوب میشود. در ماه مارس گذشته، افزایش نرخ بهره اوراق 10 ساله خزانه داری آمریکا باعث افزایش قابل توجه تقاضای برای دلار آمریکا شد و به طبع باعث افزایش ارزش برابری دلار آمریکا گردید اما به نظر می آید که به علت افزایش نگرانی ها در مورد رشد اقتصادی در ایالات متحده و همچنین افزایش درآمد شرکتها در وال استریت، افزایش مجدد نرخ بهره نیز دیگر نمیتواند انگیزه لازم جهت بالا بردن میزان تقاضا برای دلار آمریکا را در بازار ایجاد کند.
وضعیت واقعی تورم مداوم ایالات متحده، برخلاف نظر سیاست گذاران پولی این کشور، موقتی به نظر نمی آید. شاخص قیمت مصرف کننده در ماه سپتامبر به بالاترین سطح خود در یک دهه گذشته یعنی 5.4 درصد رسید و انتظارات تورمی بازار سرمایه، طبق گزارش نرخ تورم 10 ساله فدرال رزرو سنت لوئیس، به بالاترین میزان خود از سال 2012 یعنی 2.64 درصد رسیده است. مقامات ارشد فدرال رزرو در مورد افزایش تورم ابراز نگرانی کرده و خاطرنشان کردند که این می تواند بانک مرکزی ایالات متحده را مجبور کند نرخ بهره رسمی کشور را زودتر از آنچه قبلا پیش بینی می شد افزایش دهد.
با این اوصاف، کریستوفر والر، یکی از اعضای ارشد شورای سیاستگذاری فدرال رزرو، اذعان داشت که زمان افزایش نرخ ها هنوز فرا نرسیده است و تمرکز بانک مرکزی باید بر تبیین و اجرا دقیق برنامه کاهش بازخرید اوراق قرضه خود تا پایان سال باشد، صرف نظر از زمان تصمیم گیری برای افزایش نرخ بهره رسمی.
تورم نقطه به نقطه سالانه اروپا در ماه سپتامبر به 3.4 درصد رسید، در حالی که شاخص تورم اصلی برای دوره مشابه در عدد 1.9 قرار گرفت. در پایان هفته گذشته، برای همه روشن شد که انتظارات تورمی اتحادیه اروپا برای اولین بار از سال 2014 به 2 درصد رسیده است. با وجود اینکه این موضوع هنوز تبدیل به یک نگرانی اساسی نشده است، اما باعث افزایش فشار بر بانک مرکزی اروپا و مواضع محتاطانه ای که اتخاذ کرده خواهد شد..
همچنین در هفته گذشته، شاهد گزارش میزان درخواست حقوق بیکاری در ایالات متحده بودیم که با کاهش قابل توجهی به 290 درخواست (پایین ترین میزان از زمان شروع همه گیری) رسید که نشان از تقویت بازار کار این کشور داشت اما با وجود کاهش تعداد جویندگان کار، کسب و کارها همچنان از کمبود نیروی کار رنج می برند. علاوه بر این، گزارش وزارت کار نشان داد که تعداد موقعیتهای شغلی در ماه آگوست به 10.4 میلیون افزایش داشته است، بدان معنا که بازار آمریکا با گسترش فعالیت کسب و کارها روبرو بوده و موقعیتهای شغلی زیادی ایجاد شده است که به نظر می آید همین امر باعث شده تا مقامات فدرال رزرو به وضعیت اشتغال بسیار بیشتر از آنچه که ارقام واقعی نشان می دهند خوشبین باشند.
از طرفی دیگر شاهد انتشار گزارش شاخص مارکیت اروپا در روز جمعه بودیم. بر اساس این گزارش رسمی، رشد فعالیت های تجاری و ارائه خدمات در قاره سبز در ماه اکتبر بعلت افزایش اختلالات زنجیره تامین و همچنین نگرانی ها برای شیوع موج جدیدی از همه گیری کرونا با شروع فصل سرما، با 0.7 درصد کاهش از 55.4 درصد به 54.7 درصد (پایین ترین حد خود در طی 6 ماه گذشته) رسیده است. با این حال، شاخص تولید در اروپا با 1.5 درصد افزایش از 57 به 58.5 درصد رسید که رشد نسبی در این حوزه را نشان میدهد. در آلمان نیز، شاخص تولید پس از رسیدن به 58.2 درصد بالاتر از حد پیش بینی شده ظاهر شد در حالی که شاخص ارائه خدمات با کاهش 2.8 درصدی به 53.4 درصد (پایین ترین میزان در شش ماه گذشته) رسید.
این ارقام در ایالات متحده بسیار دلگرم کننده بودند، زیرا شاخص ارائه خدمات ایالات متحده با 2.9 درصد افزایش به 58.2 درصد رسید در حالی که شاخص تولید در این کشور با کاهشی 1.3 درصدی به 59.2 درصد رسید و ضعیفتر از حد انتظارات ظاهر شد.
هفته آینده، هفته ای پر از رویدادهای اقتصادی مهم است. به عنوان مثال، پنجشنبه آینده یک روز حساس برای یورو خواهد بود زیرا نشست دوره شورای سیاستگذاری بانک مرکزی اروپا در این روز اتفاق خواهد افتاد و این شورا تصمیمات خود در مورد سیاست های پولی اتحادیه اروپا را اعلام می کند. همچنین شاهد انتشار گزارش رشد تولید ناخالص داخلی 3 ماهه سوم اروپا در روز جمعه خواهیم بود که انتظار میرود با 0.3 درصد کاهش به 1.9 درصد برسد. همچنین در همین روز شاهد انتشار گزارش اولیه شاخص قیمت مصرف کننده (تورم) ماه اکتبر در اروپا خواهیم بود که انتظار میرود با 0.3 درصد افزایش به 3.7 درصد برسد.
از طرفی دیگر درایالات متحده، شاهد انتشار شاخص تولید ماه اکتبر در روز دوشنبه، شاخص رشد تجاری و بخش خدمات و گزارش تخمین اولیه میزان اشتغال ایجاد شده در بخش غیرکشاورزی بازار کار آمریکا در روز چهارشنبه، گزارش نهایی میزان اشتغال ایجاد شده در ماه اکتبر در بخش غیرکشاورزی بازار کار آمریکا و همچنین نرخ بیکاری این کشور در روز جمعه خواهیم بود.