قبول این حقیقت سخته ولی تو میتونی!
15 آذر 1400 1400-09-15 15:43قبول این حقیقت سخته ولی تو میتونی!
قبول این حقیقت سخته ولی تو میتونی!
برای تریدرهای تازهکار همیشه این نیاز و خواسته وجود داره که حتما «حق با آنها باشه» و «درست باشند».
یعنی آنها نیاز دارند که روند بازار رو همیشه درست پیشبینی کنند و بگن «حق با من بود، درست پیشبینی کردم».
حق هم دارند، چی بهتر از اینکه تصمیماتشون درست از آب در بیاد و معاملاتشون به سود برسه. اینطوری میتونن یه خودی نشون بدن و روی مهارت هاشون مهر تایید بزنن. درسته؟
من از جمله قبلی نمیتونم ایرادی بگیرم، چون به نظر درسته. وقتی شما تصمیمات درست میگیری و به سود میرسی، دیگه انگار کسی نمیتونه از شما ایراد بگیره. شما هم میتونید راحت سرتون رو بالا بگیرید و از کاری که انجام میدید دفاع کنید. پس این حقیقت، که تریدرهای تازه وارد نیاز دارند حتما حق با اونها باشه و روند قیمت رو درست پیشبینی کنند، کاملا قابل درک و منطقی به نظر میرسه.
ولی این حس نیاز و خواسته ای که برای «درست بودن» در تازه کارها به وجود میاد، میتونه خیلی مشکل ساز هم بشه.
بعضی از این افراد، برای اینکه مجبور به مواجهه با عواقب تصمیمات اشتباه و قبول مسئولیت نشوند، معاملات رو به تعویق میاندازند. یعنی قبول اشتباه و اینکه «حق با ایشان نبود»، انقدر برای این افراد مشکل است، که در معاملات تردید کرده و موقعیتهای زیادی را از دست میدهند.
تعدادی از این افراد هم به دلیل شدت ترس از قبول اشتباه، معاملات ضرر ده را باز نگه میدارند، به این امید که قیمت به نفع آنها برگردد و بتوانند با خیال راحت بگویند که «حق با آنها بود».
در چنین شرایطی، این «نیاز به درست بودن», نه تنها هیچ کمکی به رشد و بهبود معاملات نمیکنه، بلکه عملا شانس رسیدن به موفقیت رو از بین میبره. دلیلش هم اینه که «ترس از درست نبودن» در زمان معامله شدت میگیره و باعث بروز شَک میشه.
وقتی در یک زمان حساس شک و تردید به وجود میاد، ترس کنترل اوضاع رو به دست میگیره و باعث میشه تریدر عملا ناتوان بشه و هیچ حرکتی انجام نده.
وقتی هم که تریدر «بترسه»، دیگه کاری از دستش بر نمیاد و معاملهای انجام نمیده.
این در حالیه که برای یاد گرفتن ترید، شما باید معامله کنید، معامله کنید و معامله کنید. تا بازار را کاملا درک کنید و مهارتهای خودتون رو به حد اعلا برسانید.
یکی از صفات بارز و مهم هر تریدر که میتونه در غلبه کردن به ترس و جلوگیری از شک و تردید خیلی کمک کنه، «انتقاد پذیر» بودنه.
«انتقاد پذیر» بودن باعث میشه به نقد ها با دقت گوش بدید و ایراد و اشکال کارتون رو پیدا کنید.
وقتی هم که ایراد و اشکال های کار برطرف بشه، دیگه ترس یا شک و تردید، روزنه ای برای ورود به ذهنتون پیدا نمیکنند و همه چیز تحت کنترل شما باقی میمونه.
ولی چرا قبول «انتقاد پذیری» با تمام مزایایی که داره، انقدر سخته و اکثر ما علاقهای بهش نداریم؟
دلیلش برای یک سری ها، مفاهیم منفی و ناخوشایندی هست که انتقادات با خودش میاره.
برای این افراد، انتقاد معمولا یعنی اونها عملکرد ضعیفی داشتند، کاری رو اشتباه انجام دادند، یا اینکه برای این کار به اندازه کافی خوب و مناسب نیستند.
به همین دلیل اکثر مردم (که شامل تریدرها هم میشه)، در برابر انتقاد و نظرات منفی، عکسالعمل خوبی نشان نمیدهند.
بعضی از جنبه های روانشناختی عکسالعمل ما در برابر انتقاد، ریشه در سالیان قبل و کودکی ما داره. تجربه هایی که با والدین و معلم هامون داشتیم.
اونها این قدرت رو داشتند که ما رو به راحتی نقد کنند و بگن کارمون اشتباه بوده. تازه بعضی از اونها این کار رو خیلی شدید و به شکل ناخوشایندی انجام دادهاند.
اون افراد و انتقاد هاشون بی تاثیر نبودند و قطعا ضربه روانی به ذهن ما وارد کردند که تاثیرش هنوز در ذهن خیلیها باقی مانده و خیلی از تریدرها هم، بدون اینکه آگاه باشن تاثیرات اون ضربه روانی رو وارد معاملات خودشون میکنند.
حالا چطوری دچار این مشکل نشیم؟
چطوری برای بهبود کارمون انتقاد پذیر باشیم، و از طرف دیگه ذهن خودمون رو آرام نگه داریم و از شر تاثیرات منقی «نقد شدن» راحت بشیم؟
جوابش خیلی ساده است. به انتقادات اجازه ندید که از لحاظ احساسی روی شما تاثیر بگذارند.
به انتقاد، به چشم یک حمله به شخص خودتون نگاه نکنید. بلکه اون رو به شکل یک فرصت ببینید، که به شما این امکان رو میده که در مسیر بهتر شدن تغییر کنید.
انتقادات را، فقط به شکل «اطلاعاتی» ببینید، که به شما کمک میکنه مهارت هاتون رو گسترش و پیشرفت بدید.
وقتی به انتقادات به این شکل نگاه کنید، متوجه میشوید که مورد نقد قرار گرفتن نه تنها ناراحت کننده و عذاب آور نیست، بلکه میتوان از آن به نفع خود استفاده کرده و ایرادات خود را برطرف کنید.
فقط فراموش نکنید، که برای بهره بردن از انتقادات به صورت دائم و همیشگی، از بین بردن احساسات و داشتن دید منطقی الزامی است.
یک دلیل دیگر برای نقدپذیر نبودن خیلی از افراد، اینه که تقریبا همه ما، در درونمان علاقه داریم که کامل و بینقص باشیم.
این علاقه و نیاز برای بینقص بودن هم، چیزیه که برای خیلی از ما برمیگرده به سال ها قبل، زمانی که تازه به مدرسه رفتیم. بی نقص بودن و همه چیز رو «طبق برنامه» و «عالی» انجام دادن چیزی بوده که از ابتدا بهمون آموزش دادن. اگر کارمون رو عالی و بدون نقص انجام بدیم، بدون شک موفق میشیم. اگر هم در کارمون ایراد باشه که شکست میخوریم و جایزه ای در کار نیست.
خیلی از تریدر ها به معاملات هم دقیقا همین نگاه رو دارن ولی این اصلا درست نیست.
تو مدرسه اگر کارمون خوب نباشه و در امتحان شکست بخوریم، طبیعتاً از بقیه عقب میمونیم و واسمون کلی مشکل به وجود میاد. از یه طرف هم هیچ وقت یک امتحان رو بارها از خودمون نمیگیریم تا مهارت هامون افزایش پیدا کنه، چون اونجا هدف فقط قبول شدنه.
ولی بازار که اینطوری نیست. در بازار فارکس با کسی رقابت نداریم و میدونیم که اشتباه و ضرر کاملا طبیعیه و برای همه اتفاق میوفته.
از یه طرف هم قرار نیست یک بار، یک معامله سود ده داشته باشیم. بلکه قراره از یک سیستم معاملاتی، به طور دائم به سود برسیم.
پس بارها و بارها از خودمون امتحان میگیریم و سیستم معاملاتمون رو تست میکنیم.
اصلا حساب دمو برای همین کار ساخته شده، که شما بتونید با تمرین و تکرار، پیشرفت کنید.
حساب دمو به شما این قدرت رو میده، که بارها و بارها تمرین کنید. با معاملات کوچک شروع کنید، از اشتباهات درس بگیرید و دوباره امتحان کنید. به همین سادگی…
انجام این کار به دفعات، به شما تجربه خیلی خوبی میده و کمکتون میکنه مهارت هاتون رو به شکل چشم گیری گسترش بدید.
متوجه موضوع شدید؟
درونمان نیاز به «عالی و بدون نقص» بودن داریم، که باعث میشه از انتقادات فراری باشیم و اصلا میلی به نقد شدن نداشته باشیم.
از طرف دیگه وارد کاری شدیم که در آن «عالی و بدون نقص» معنی نداره و فقط از طریق تمرین و رفع اشتباهات میشه داخلش به موفقیت رسید. پس نیاز هست که انتقاد پذیر باشیم و بتونیم یه انتقاداتی که وارد میشه دید منطقی داشته باشیم.
حالا که این موضوع رو میدونید، از «انتقاد پذیر» بودن نترسید، بلکه به دنبالش هم باشید. فکرتان رو باز بگذارید و به انتقادها نگاه شخصی نداشته باشید. یاد بگیرید که به انتقاد، فقط به عنوان «اطلاعات ناب و قابل استفاده» نگاه کنید و اون رو به عنوان یک نصیحت رایگان قبول کنید.
شما نباید فقط به دنبال معامله کردن باشید و نتیجه هرچه که بود، چه برد و چه باخت با آن کنار بیایید. برای موفق شدن در این بازار، شما باید دلیل برد و باخت هاتون رو هم بررسی کنید و بشناسید. خیلی وقت ها هم بهترین روش برای این کار، استفاده از تجربه، دیدگاه و نظرات دیگرانه.
هر چه بهتر و بیشتر بتونید جلوی انتقادها بایستید، توی چشم هاش نگاه کنید و ازش چیزی یاد بگیرید، بیشتر به خودتون و پیشرفت معاملاتتون کمک کردید و سرعت رسیدنتون به موفقیت رو بالاتر بردید.